ماکادمیا چیست؟
ماکادمیا یا فندق استرالیایی، دانه درختی خشکباری، سبز و نیمه گرمسیری است که در تمام طول سال، سرسبز و شاداب است. این گیاه گرانترین خشکبار دنیا است و در به تازگی در شمال کشور کشت میشود.
درختان ماکادمیا تا ارتفاع ۲ الی ۱۲ متر رشد میکنند و پس از ۴ الی ۵ سال، فرآیند میوه دهی آنها آغاز میشود.
درخت این گیاه همچنین به دلیل شاخ و برگهای براق و گلهای زیبا، دارای ارزش زینتی میباشند.
ماکادمیا دارای ۹ گونه مختلف است که ۷ گونه متعلق به شرق استرالیا میباشند و دو گونه دیگر بومی کالدونیا و اندونزی هستند.
میوه ماکادمیا
میوه ماکادمیا از مرغوبترین میوههای دنیا بوده و ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و از مغز آن در تولید بستنی و شکلات استفاده میشود.
همچنین عدم وجود گلوتن در ترکیبات این میوه موجب شده تا در طبخ غذاهای بدون گلوتن مورد استفاده قرار بگیرد.
ترکیبات این گیاه شامل انواع مواد معدنی، ویتامینها، آنتی اکسیدانها و سایر مواد مغذی برای بدن است و به عنوان آجیل خوراکی، ارزش بالایی دارد.
ترکیبات ماکادمیا
- پروتئین
- چربی
- کربوهیدرات
- سلولز
- ویتامینهای خانواده B
- ویتامین C و E
- کلسیم، پتاسیم، سدیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، روی و سلنیوم
خواص ماکادمیا
این گیاه سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است و احتمال بروز حملات قلبی را کاهش میدهد و سطح کلسترول بد خون را کاهش داده و کلسترول مفید خون را افزایش میدهد.
غلظت امگا۷ موجود در این گیاه باعث مرطوب شدن طبیعی بدن میشود و میزان کالری زیاد آن، باعث افزایش انرژی میشود.
وجود آنتی اکسیدانها و افزایش آپوپتوز سلولهای سرطانی در بدن از دیگر خواص میوه و دانه ماکادمیا است که سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود.
همچنین این آنتی اکسیدانها برای حفظ سلامت چشمها مفید هستند و از ایجاد بیماریهایی مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید جلوگیری میکنند.
پروتئین و فیبر موجود در دانه ماکادمیا سبب کاهش احساس گرسنگی و جلوگیری از افت قند خون شده و میتواند به فرآیند کاهش وزن کمک شایانی بکند.
روغن ماکادمیا
روغن و عصارههای گرفته شده از میوه ماکادمیا دارای خواص اعجاب آوری برای حفظ سلامت و زیبایی پوست و موی سر هستند. از روغن ماکادمیا و عصاره آن در محصولاتی مانند شامپو، نرم کننده مو و … استفاده میشود.
استفاده از روغن ماکادمیا خواص بینظیری دارد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
خواص و مزایای روغن ماکادمیا
اولئیک و لینوئیک موجود در این روغن دارای خواص نرم کننده و مرطوب کننده است و به منظور جوانسازی و حفظ سلامت پوست و تقویت و ترمیم مو استفاده میشود.
بافت سبک و ملایم روغن سبب شده تا بدون مسدود و بسته شدن منافذ پوست، عیوب پوست را میپوشاند و در طول روز آن را مرطوب نگه میدارد.
روغن ماکادمیا با افزایش هیدراتاسیون ساختار مو و پوست سر به ترمیم موهای آسیب دیده و افزایش خاصیت ارتجاعی و انعطاف مو کمک میکند.
مواد مغذی فراوان موجود در ترکیب این روغن باعث جوانسازی و احیای موهای خشک یا آسیب دیده میشوند.
همچنین سبک بودن و فاقد نمک بودن این روغن، سبب شده تا موهایی نرم و لطیف را برای مصرف کننده به ارمغان آورده و به حفظ و دوام رنگ مو کمک کند.
پالمیتولئیک اسید موجود در روغن ماکادمیا باعث آبرسانی به پوست و ناخن شده و به درمان آفتاب سوختگی، سوزش و قرمزی پوست و تقویت ناخنهای خشک و شکننده کمک میکند.
تقویت فولیکولهای مو از دیگر خواص آن است که موجب افزایش رشد مو و کاهش ریزش آن میشود.
امگا۳ و امگا۶ موجود در این روغن دارای خواص ضد التهاب بوده و از بروز بیماریهای التهابی مانند آرتریت جلوگیری میکند.
از روغن ماکادمیا برای حفظ تعادل مایعات بدن، بهبود عملکرد گلبولهای قرمز و فعالیت آنزیمی و کمک به ساخت دندان و استخوان نیز استفاده میکنند.