تفاوت سبوس برنج قهوه ای و سبوس برنج سفید
سبوس برنج قهوه ای از ارزش غذایی زیادی برخوردار بوده و سرشار از مواد معدنی، چربی، پروتئین، مواد ریز مغذی همچون انواع ویتامین های گروه ب می باشد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط پژوهشگران دانشگاه کلرادو که در مجله Rice نیز منتشر شد، سبوس این برنج یا همان پوشش بیرونی دانه برنج، که برداشت آن از طریق فرآوری برنج غلات صورت می گیرد، حاوی مواد مغذی زیادی جهت سلامتی انسان ها می باشد.
آشنایی با خصوصیات سبوس برنج قهوه ای
سبوس برنج قهوه ای از ارزش غذایی زیادی برخوردار بوده و سرشار از مواد معدنی، چربی، پروتئین، مواد ریز مغذی همچون انواع ویتامین های گروه ب می باشد.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط پژوهشگران دانشگاه کلرادو که در مجله Rice نیز منتشر شد، سبوس این برنج یا همان پوشش بیرونی دانه برنج، که برداشت آن از طریق فرآوری برنج غلات صورت می گیرد، حاوی مواد مغذی فراوانی جهت سلامتی انسان ها می باشد. در بیشتر کشورها، دو نوع اصلی برنج موجود است، یکی برنج قهوه ای و دیگری برنج سفید. با اینکه هر دو نوع برنج از یک دانه حاصل می شوند، ولی برنج سفید جهت تصفیه نیازمند طی کردن مراحل بیشتری بوده و برنج قهوه ای را می توان نوعی غلات کامل به شمار آورد.
سبوس که شامل جوانه و پوست برنج می باشد، سطح برنج قهوه ای را در بر گرفته که سبب قهوه ای شدن رنگ آن می گردد و تقریباً میزان هشتاد درصد از مواد مغذی زیست فعال دانه در آن وجود دارد. دانه سفید برنج که بیشتر از نشاسته تشکیل شده است در واقع همان چیزی است که ما آن را می خوریم. گذشته از این دانه سفید، سبوس برنج بیز سرشار از فیبر و مواد مغذی بوده و ماده ای سالم و مفید محسوب می گردد، علاوه بر آن دارای قند اندکی نیز است.
یکی از نکات حائز اهمیت که بایستی به آن توجه نمایید این است که جهت تهیه سبوس برنج قهوه ای در بازار، نهایت دقت را به خرج دهید، زیرا که بسیاری از سبوس های برنج قهوه ای موجود در بازار، تقلبی بوده و از مواد سمی آرسنیک تشکیل شده اند و می تواند برای سلامتی خطرات جدی را ایجاد نماید. از این رو، جهت خرید این محصول به فروشگاه های معتبر مراجعه نمایید.
معرفی مزایای سبوس لایه دوم برنج قهوه ای
بسیاری از شواهد، حاکی از تأثیر مطلوب و قابل قبول سبوس برنج قهوه ای در بسیاری از بیماری ها می باشد. برای مثال، سبوس لایه دوم برنج قهوه ای، تأثیر بسزایی در درمان بیماری فشار خون بالا، اعتیاد به الکل، ایدز، دیابت، کلسترول بالا، چاقی و غیره دارد. همچنین به کمک آن می توان از بیماری های قلبی عروقی، سرطان روده بزرگ و معده جلوگیری نمود. همچنین این ماده، بهبود عملکرد ورزشی و افزایش انرژی را از طریق تقویت سیستم ایمنی بدن به دنبال دارد. علاوه بر آن، عملکرد کبد را بهبود بخشیده و مانند یک آنتی اکسیدان فوق العاده عمل می کند. این ماده می تواند کلسترول بد خون را کاهش دهد، چرا که حاوی موادی است که کاهش جذب کلسترول را سبب شده و به دنبال آن، افزایش دفع کلسترول را منجر می گردد.
از آنجایی که سبوس لایه دوم برنج قهوه ای موجب کاهش جذب کلسیم در بدن می شود، لذا یک مزیت برای آن به شمار می آید. زیرا به کاهش سنگ کلیه در افراد کمک شایانی می کند. تحقیقات به عمل آمده نشان می دهد، خانم هایی که از سبوس برنج قهوه ای استفاده می کنند، در مقایسه با آنهایی که سبوس برنج سفید مصرف کرده اند، وزن کمتری دارند. این مطالعات که در مجله تغذیه آمریکا توسط بیمارستان زنان و دانشگاه هاروارد انجام شده است، همچنین بیان می کند، آن دسته از زنانی که فیبر موجود در غلات سبوس دار را بیشتر استفاده نموده اند، نسبت به کسانی که غذاهای حاوی غلات تصفیه شده مصرف نموده اند، به مراتب وزن کمتری دارند.
مقایسه سبوس برنج سفید و سبوس برنج قهوه ای
همانطور که می دانید، سبوس لایه دوم برنج قهوه ای خواص زیادی دارد و برای بدن بسیار مفید است. ولی نسبت به سبوس برنج سفید، کمتر مصرف می گردد و علت آن نیز طبخ راحت و خوشمزه تر بودن سبوس برنج سفید می باشد. به هر حال بهتر است که ویتامین ها، مواد معدنی و مغزی هر دو نوع سبوس را کامل بشناسید تا بتوانید سبوس برنج را که بسیار مقوی است، در برنامه غذایی خود بگنجانید و از آن به نحو احسن استفاده نمایید.
باید بگوییم که سبوس لایه دوم برنج قهوه ای همچون چای سبز و بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان می باشد و باعث خارج شدن سموم بدن می گردد که از این نظر برتری قابل توجهی نسبت به نوع سفید آن دارد، تا جایی که با آن قابل مقایسه نمی باشد. به طور کلی سبوس برنج قهوه ای بسیار سالم تر و مغذی تر از سبوس حاصل از برنج سفید است. زیرا از فیبر بالایی تشکیل شده است و سرعت جذب قند خون موجود در آن نیز بسیار کم می باشد. بنابراین کسانی که در تعادل قند خون مشکل دارند، استفاده از سبوس برنج قهوه ای بهترین گزینه برای آنها می باشد.
در واقع سرعت جذب سبوس حاصل از برنج سفید در بدن بسیار بالا است که این مورد منجر به افزایش قند خون و سرعت انسولین در بدن می گردد. ناگفته نماند که مصرف زیاد آن نیز بدن را به انسولین مقاوم کرده و باعث بروز دیابت نوع ۲ می شود. ولی باید بدانید که خوردن سبوس لایه دوم برنج قهوه ای درست برعکس نوع سفید آن عمل می کند. یعنی سبب کاهش قند خون می شود و از ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری می نماید و نقش به سزایی نیز در کنترل قند خون دارد یعنی به عبارتی شاخص گلیسمی کمتری دارد.
بر این اساس، لازم به ذکر می باشد که سبوس برنج قهوه ای نسبت به سبوس برنج سفید، دارای منیزیم و انواع ویتامین های گروه B، آهن و اسید فولیک بیشتری می باشد که برای بدن بسیار مقوی است. از این رو، پیشنهاد می کنیم که مصرف آن را فراموش نکنید و حتما در رژیم غذایی خود به کار گیرید.