سیر سیاه چیست؟
سیر سیاه حاصل کاشت و برداشت محصول زراعی نیست بلکه از حرارت دادن سیر معمولی در دمای ۷۰ تا ۸۰ درجه سانتیگراد، در طی دورهای ۹۰ روزه یا کمتر بدست میآید.
از این سیر به عنوان ادرار آور، آنتی بیوتیک، کمک کننده به هضم غذا، ضد انگل و همچنین برای بیماریهای دیگری استفاده میشود اما علت اصلی محبوبیت آن، داشتن خواص آنتی اکسیدان میباشد.
این سیر از نظر غذایی با ارزشتر از سیر معمولی بوده و به همین سبب محبوبیت بیشتری پیدا کرده و به عنوان طعم دهنده و بافت استثنایی به عنوان مادهای با کیفیت برتر استفاده میشود.
استفاده از سیر معمولی مشکلاتی نظیر بوی ناخوشایند دارد که از بین بردن این بو سخت است و به لباس و دستها چسبیده و بوی دهان را زننده میکند. سیر سیاه هنگام فرآیند تبخیر با تجزیه شدن برخی مولکولها، این مشکل را از بین برده و دارای بویی بسیار ملایم است.
فواید سیر سیاه
سیر سیاه فواید بسیاری دارد که به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
- سرشار از آنتی اکسیدان است
- به مبارزه با سرطان کمک میکند
- سلامت قلب را تقویت میکند
- عملکرد شناختی را حفظ میکند.
- به تثبیت قند خون کمک میکند
- سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
طبق پژوهشهای انجام شده آنتی اکسیدانها در پیشگیری از بیماریهای مزمن خاصی مانند عروق کرنری قلب و حتی سرطان بسیار تاثیرگذار هستند. تحقیقات نشان میدهد که سیر سیاه بدلیل تجزیه مولکولهای خاص هنگام تخمیر، آنتی اکسیدانهای موجود در آن بسیار زیاد است.
به مبارزه با سرطان کمک میکند
سیر سیاه به دلیل آنتی اکسیدان موجود در آن، از گسترش سرطان در بدن جلوگیری میکند. هرچند این موضوع جای تعجبی ندارد چرا که سیر به مواد غذایی مبارزه کننده با سرطان مشهور است.
سلامت قلب را تقویت میکند
قلب یکی از حیاتیترین اعضای بدن انسان است و وجود سیر در برنامه غذایی به حفط سلامت آن کمک شایانی خواهد کرد. تقریبا هر دو نوع سیر سیاه و معمولی این خاصیت را دارند اما سیر سیاه بدلیل کاهش سطح بالای کلسترول و تری گلیسیرید در جریان خون، تاثیر بیشتری در حفظ سلامت قلب دارد.
عملکرد شناختی را تقویت میکند
درحالی که سیر برای جلوگیری از زوال عقلی و بیماریهایی نظیر پارکینسون و آلزایمر بسیار مفید است. طبق پژوهشهای انجام شده سیر سیاه نیز به بهبود عملکرد حافظه کمک میکند.
تثبیت قند خون
داشتن قند خون بالا به طور مداوم، منجر به ذیابت خواهد شد و در نهایت باعث اختلال در عملکرد کلیه و عفونتهای پوستی و احتمال بروز بیماریهای قلبی میشود. با مصرف مقدار کمی از سیر سیاه در برنامه غذایی میتوانید سطح طبیعی قند خون خود را حفظ کنید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
سیر خام و سیر سیاه هر دو به حفظ ایمنی بدن کمک میکنند اما طبق مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۲ تاثیرگذاری سیر سیاه بیشتر است و به بدن در جهت مبارزه با بیماریهای شایع کمک بیشتری میکند.
تفاوت سیر سیاه و معمولی
سطح رطوبت پایین در سیر سیاه سبب شده تا آمینه اسیدها و سایر ترکیبات دارای خواص غذایی موجود در آن، غلظت بیشتری نسبت به سیر معمولی داشته باشند. سیر سیاه تا ۴ برابر بیشتر از سیر معمولی حاوی پلی فنول و فلاونوئید است. همچنین از نظر طعم، سیر سیاه مزهای مانند کارامل کمی تلخ دارد و نسبت به سیر عادی کاملا متفاوت است.
فرآیند هضم سیر سیاه برای معده راحتتر است زیرا طی فرآیند تخمیر نرم میشود. همچنین طی تخمیر قندها و آمینه اسیدها دچار تغییر شده و در نتیجه فواید غذایی متفاوتی از یکدیگر دارند.
در حالی که هر دو مدل سیر آلیسین دارند، سیر سیاه مقدار بیشتری S-Ally-Cysteine دارد که توسط بدن جذب میشود و بسیاری از فواید سیر برای سلامتی را فراهم میکند.
سیر سیاه یا سیر سفید، کدام سالم تر است؟
مفیدتر بودن هر کدام از آنها نسبت به دیگری وابسته به دلیل استفاده از آنها میباشد و افراد ممکن است بر اساس نیاز خود، یکی را به دیگری ترجیح بدهند. ممکن است شما طعم تند و تیز سیر خام یا مزهی ملس و شیرین سیر سیاه را برای غذای خود ترجیح دهید.
تفاوت این دو نوع سیر، در این است که سیر سیاه را میتوان آسانتر و به عنوان یک غذای مستقل تناول کرد. بنابراین اگر به دنبال خواص غذایی سیر هستید اما با بو یا طعم آن مشکل دارید، میتوانید از سیر سیاه استفاده کنید.